Saturday 9 March 2013

KUIH KASWi

Hari ini terasa nak makan kuih kaswi...kuih ini memang kegemaran ku...tapi peliknya aku suka makan kuih ini begitu saja tanpa guna kelapa...terasa lebih enak dong makan begitu tanpa kelapanya, akan terasa gula melakanya....Hai blog lain semuanya dah maju macam2 hidangan ada tpi aku minat nak tayang kuih kaswi pulak...kelakar ye..Hari ini buat kuih ini pakai resepi Chef Tania dari Singapura.Chef ini kuihnya cantek2 belaka...nk pi belajar jauh dan tak kesempatan masa...resepi ini chef tayang di fbnya ..apalagi aku pun salin dan hari ini berkesempatan membuatnya...ternyata begitu sedap sekali resepi Chef bagi ini...tg Chef....ini kuihnya.....deng...deng....sape nak rasa makan kuih ini cepat2 buat ye....






KUIH KASWI
Resepi dari :Chef Tania.

Bahan-Bahanya.

Bahan A:
100 gm gula pasir
240 gm gula melaka ( cari gula yang elok supaya rasanya lgi sedap)
350 ml air
daun pandan

Bahan B:
200 gm plain flour
200gm tepong ubi
30 gm tepong jagung
sedikit garam
740 ml air
1 sb air kapor
3 sb brown colour

CARA:

1) Masak bahan A sampai sebati dan sejukan.
2) Satukan semua bahan B dan tuangkan air gula tadi dan sebatikan.
3) Sapu loyang lompang dgn sedikit minyak dan kukus le....dh jadi senang sekali kuih ini.
4) kukuskan kelapa yang telah di gaulkan dengan sedikit garam dan daun pandan.

 
 
 

No comments:

Post a Comment